Gå till innehåll

Går det att fira jul och samtidigt ta hand om vår planet? Ja, såklart att det går! Här får du tips om hur julen kan firas mer hållbart.

Jultomte av ull med tovad tomteluva, som sitter på granris och det är flera kottar i bakgrunden.

Klimatsmart julgran. Välj gärna en rödgran från närområdet. Går det dessutom att få tag på en som är KRAV-märkt är det en fördel. Foto: Marie Linnér/Scandinav

God jul

Hur vill du ha din jul? Tala om det för dem du ska träffa och kom överens om hur ni vill göra med julklappar, mat och annat. Var beredd på att kompromissa, men inget förändras om du inte talar om vad du vill.

Ta chansen att umgås och att röra lite på er mellan julmat, julgodis och julklappar. Varför inte spela ett spel, ta en promenad, bygg en snögubbe, eller ordna en lek som skapar rörelse, skratt och gemenskap? Julens budskap handlar trots allt mycket om gemenskap. Det finns många tips på lekar att göra. Söker du ”jullek” så handlar de oftast om byte av julklappar på olika sätt medan ”festlekar” blir mer allmänna.

Se tipsen här nedan för att skapa ett hållbart julfirande!

Julgranen

Bäst för miljö är förstås att avstå gran. Vill du ändå ha en visar livscykelanalyser att en rödgran från närområdet är det bästa. Går den att få KRAV-märkt är det en fördel. Plastgran är sämre även om den kan återanvändas eftersom den gör ett stort klimatavtryck vid tillverkningen och den kan dessutom innehålla farliga mjukgörande ämnen.

Klär du en gran utomhus ska du undvika glitter eftersom det lätt blåser iväg och sprider mikroplast i miljön.

Julbelysningen

Julbelysningen blir mycket mer energieffektiv om du byter den gamla mot LED-belysning. Men hur mycket belysning behövs och när ska den vara tänd? Om vi alla sätter upp tio gånger mer belysning för att LED drar tio gånger mindre el så vinner vi ingenting, särskilt som tillverkningen står för det största klimatavtrycket. Använd en timer som släcker för natten.

Många LED-slingor har tyvärr dålig kvalitet så att de bara håller någon eller ett par säsonger. Se till att belysningen är CE-märkt. Nya ekodesignkrav säger att belysning framöver ska ha utbytbara ljuskällor och att armaturer med inbyggd ljuskälla ska gå att reparera, annars ska leverantören förklara varför det inte går.

Levande ljus

För levande ljus gäller att stearin är mer klimatsmart än paraffin som är fossilbaserat. Använder du värmeljus finns det vissa återanvändbara ljuskoppar som kan fyllas med stearin-refill. Använder du aluminiumkoppar är det viktigt att du lämnar dem till återvinning eftersom de är så energikrävande att tillverka.

Maten

Lämna ålen i fred eftersom den är utrotningshotad och utbringa istället en sk(ål) för den!

Det blir lätt för mycket på tallriken. Hjälp dina gäster att inte ta för mycket genom att ha mindre tallrikar så får de gå flera gånger istället. För att slippa matsvinn kan du söka på rätt mängd mat till buffé eller liknande när du planerar julbordet.

Alla vet nog att vegetariska alternativ är mindre klimatbelastande. Testa gärna en eller flera vegetariska rätter på julbordet.

Julklapparna

När det gäller julklapparna finns det lika många åsikter som människor. Det är viktigt att respektera de som säger att de inte vill ha, eller ge. Men prata gärna om grunderna för era ställningstaganden för att öka förståelsen. Kanske ska ni sätta gemensamma regler om antal, belopp, bara begagnat, hemmagjort, lokalproducerat? Kanske vill ni ordna en julklappslek, men vill du vara resurssmart, välj då ett upplägg som undviker att ni köper saker som riskerar att bli oanvända.

Tips på gåvor som förbrukar mindre av jordens resurser:

  • Begagnade/second hand-saker
  • Hemmagjorda eller hemlagade ätbara saker
  • Välgörenhetspaket

De som propsar på att julklappar ska vara en överraskning eller något man aldrig skulle köpa själv kan vara en utmaning. Här passar kanske en upplevelse bäst, men undvik sådana som involverar fossildrivna resor.

Barnens önskelista

När det kommer till barnens önskelista, välj gärna saker som håller länge och stimulerar kreativitet. Det kan vara cyklar, rullskridskor, skateboards och bollar som uppmuntrar till rörelse, byggklossar av olika slag som främjar kreativitet och kan kombineras i oändliga kombinationer, maskeradkläder och leksakskök som skapar grund för rollekar och fantasi eller pussel som ni kan lägga tillsammans. Leksaker som har en förutbestämd och begränsad funktion tröttnar de ofta på snabbt. Visste du att ett svenskt barn i genomsnitt har drygt 500 leksaker under sin barndom?

Slå in paket

Inslagningen kan du fixa med tidningspapper om du har gamla tidningar. Eller varför inte återanvända presentpapper? Överblivna tygbitar, presentpåsar och kartonger går också bra att använda igen. Eller kan du kanske pimpa paketet som du beställde från nätet som redan är inslaget? Överblivna barnteckningar eller att måla på kartongen är andra alternativ.

Returer och näthandel

Köper du saker som du inte vet att mottagaren vill ha, spara kvittot eller se till att det går att returnera eller byta om du handlat på nätet. Näthandeln i sig skapar mycket emballage och transporter. Tyvärr är det också så att leverantörer i vissa länder bränner eller lägger alla returer på soptippen. Visste du att returdestruktionen bara inom EU under 2022 uppgår till ett produktvärde av 220 miljarder kronor? Har företaget någon information om miljö eller hållbarhet som verkar trovärdig? Hur kan du minska returerna?

Missnöjd?

Ibland får man saker man inte vill ha, men vågar inte säga det till den som gav. Går de inte att byta så är det bäst att sälja så kommer saken till användning ändå.

Avfallet

Om du inte sparar omslagspapper och andra användbara förpackningar gäller följande för sopsorteringen:

  • Julklappspapper sorteras som förpackning (papper eller plast).
  • Frigolit sorteras som plastförpackning.
  • Snören slängs i restavfall (vanliga soppåsen).

I Örebro kommuns Återvinningsguide kan du söka på hur olika avfall ska sorteras.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Klimatsmart vardag

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se