Gå till innehåll

Har du funderat på bilpool men hittar ingen i närheten av där du bor? Starta en i ditt område! Här får du tips på vägen om hur du gör och vad som är viktigt att tänka på.

Varför bilpool?

I en bilpool delar du bil med andra. Ni skapar en förening som äger bilarna och sköter allt underhåll medan medlemmarna betalar när de använder bilen. Exakt hur ni fördelar kostnaderna bestämmer ni själva och det finns olika upplägg.

Några fördelar med bilpool är:

  • Du slipper allt krångel som följer med ägandet såsom service, däckbyten, reparationer med mera.
  • Det blir billigare om du kör över en viss sträcka per år.
  • Du kan få tillgång till dyra bilar som du annars inte haft råd med, till exempel elbil.
  • Det är bra för miljön genom att färre bilar behöver tillverkas, färre parkeringar behövs och bilanvändningen minskar totalt sett. Det ger möjlighet för en grönare stad och annan användning av ytan.

En del väljer att helt förlita sig på en bilpool, medan det för andra är enklare att göra sig av med andrabilen och ersätta den med bilpool.

Lönar det sig?

Det är bäst att räkna på det själv eftersom användningsmönstret och vilken bilmodell man räknar på kan variera så mycket. Tänk dock på att räkna med alla kostnader såsom inköpspris och värdeminskning för en ägd bil när du jämför.

Men det finns några enkla tumregler:

  • Om du bara behöver bil enstaka gånger per år är det bäst med hyrbil.
  • Om du inte behöver bil dagligen, men ändå har behov flera gånger per månad för kortare resor som inte måste utföras en exakt tid så passar bilpool bra.
  • Behöver du bilen dagligen och kör långa sträckor är det bäst att äga bilen själv.

Hur startar jag?

Det ska sägas direkt att det är en ganska stor uppgift att starta en bilpool och inget som du gör på egen hand. I vilket fall som helst så behöver du hitta andra som är intresserade av att dela bil. Det kan vara bra att börja med en kartläggning av intresset där deltagarna preciserar när och hur mycket de förväntas använda bilen.

I övrigt kommer ni behöva gå igenom en ekonomisk kalkyl, stadgar för föreningen om ni bildar en sådan, fixa ett boknings- och faktureringssystem och andra praktiska detaljer som nyckelutlämning och liknande. I stället för att bilda en ekonomisk förening kan man också köpa tjänsten av en leverantör.

Mer information

Gröna mobilister har en sida och en handbok med tips för hur ni går tillväga.

Fastighetsägarna i Stockholm har en vägledning särskilt riktad till bostadsrättsföreningar. Här kan bilpool passa bra då det finns en vana sedan tidigare att inom föreningen dela på ansvar för fastigheter och skötsel.

Det går också bra att använda en befintlig bilpool. Här kan du se vilka bilpooler som finns i Örebro.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Klimatsmart vardag

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se