Arabisk festival i dagarna tre

Under tre dagar firas det arabiska språket på Kulturkvarteret med bokmässa, barnaktiviteter och föreläsningar med internationella gäster. Med festivalen vill Syriska kulturföreningen i Örebro skapa en mötesplats för arabisktalande.
– Vi vill ge alla en möjlighet att lära sig mer om Sveriges näst största språk och öppna upp för fler samarbeten, säger Hussam Murad, ordförande i Syriska kulturföreningen.

Man pekar på glaskonstverk med arabisk skrift.

Hussam Murad och Syriska kulturföreningen ordnar Arabisk festival på Kulturkvarteret. Foto: Eva Hjortsberg.

På lördag den 18 december 2021 är det den internationella dagen för det arabiska språket. För att uppmärksamma dagen och fira Sveriges näst största modersmål så ordnar Syriska kulturföreningen i Örebro en tre dagar lång arabisk festival på Kulturkvarteret från fredag till söndag.

– Med festivalen på Kulturkvarteret vill vi introducera det arabiska språket för fler och skapa en ny mötesplats för dess talare, berättar Hussam Murad.

Alla är välkomna

Festivalen är till för alla – även de som inte talar arabiska. På söndag hålls en föreläsning på svenska om det arabiska språkets historia. Något som går i linje med Kulturkvarterets uppdrag som en demokratisk mötesplats.

– Festivalen är en fin möjlighet för nyfikna att stifta närmare bekantskap med det arabiska språket och dess kultur, säger Henrik Andersson, produktionsledare på Kulturkvarteret.

Internationellt program

Pandemin till trots så har föreningen lyckats skapa ett brett program med föreläsare från både Tyskland och Storbritannien - författare, poeter och forskare i det arabiska språket. Parallellt med föreläsningar och workshops pågår en bokmässa i Volymen där lässugna att köpa litteratur på arabiska.

Syriska kulturföreningen i Örebro bildades 2015 och har idag 400 medlemmar. Festivalen är resultatet av ett konstruktivt samarbete med Kulturkvarteret.

– Föreningen representerar ett mikrokosmos av det öppna arabiska samhället, och vi är glada att få visa upp det på Kulturkvarteret, säger Hussam Murad.

Senast uppdaterad:

Publicerad: