Årskrönika 2021

Från byggarbetsplats till en mötesplats full av kultur. Vi summerar vårt första år med Kulturkvarteret och en kvarts miljon besökare.


På årets näst sista dag passar det bra att summera vårt första år med Kulturkvarteret. 2021 var året då huset blev färdigbyggt och verksamheterna – med 150 medarbetare, hundratals instrument och konstverk, tusentals böcker, plymer och flamingos i papier maché – fick flytta in.

I slutet av juli öppnade Stadsbiblioteket och i augusti slog Kulturbistron upp portarna för första gången. Örebro konsthall premiäröppnade i Riksbankshuset med utställningen “Love Lust Legacy” i samband med Prideveckan.

Vid höstterminsstarten var alla verksamheter på plats i sina nya lokaler och Karolinska gymnasiets dans- och teaterelever började ha lektioner på Kulturkvarteret samtidigt som huset fylldes av Kulturskolans elever.

Ett tryggt invigningsår

2021 var också ett pandemins år som fick oss att sprida ut vår invigning över en längre tid. Den 4 september inledde vi vårt invigningsår med Live at Heart och besök av kulturminister Amanda Lindh.

Under de fem månader som Kulturkvarteret har varit öppet så har vi hunnit haft över 255.000 besökare - alla från förste vice talman Åsa Lindestam och hiphoplegendaren Buddha Stretch till hittills över hälften av Örebros förskoleklasser har varit här.

En plats där så många människor möts måste även vara trygg för alla. Därför drog vi redan i våras igång vårt omfattande trygghetsarbete där vi samarbetar med kommunens säkerhetsavdelning och Örebro univertsitet.

200 arrangemang på 7 språk

Vi har hunnit med långt över 100 visningar av huset, cirka 170 arrangemang med externa aktörer varav de flesta inom föreningslivet och minst 30 större arrangemang av och med våra fasta verksamheter. Vi har även hunnit ha två musikfestivaler, två bokmässor, en fashion show och flera utställningar. Alla utifrån rådande och varierande restriktioner.

Utöver det har Konsthallen, Kulturskolan, Karolinska gymnasiet och Stadsbiblioteket givetvis haft mängder av mindre arrangemang inom den ordinarie verksamheten – allt från sagostunder på teckenspråk till öppna skaparverkstäder för både barn och vuxna. När det kommer till språk så har vi, utöver svenska, haft program på arabiska, somaliska, finska, engelska, spanska och svenskt teckenspråk.

Två priser har vi dessutom fått - Nerikes Allehandas kulturpris och Örebro kommuns byggnadspris.

När vi sammanfattar allt som skett så är det inte utan att vi sträcker på oss lite extra och känner en stolthet över Kulturkvarteret - både den häftiga arkitekturen och all kompetent personal men även alla örebroare som redan har fattat grejen med kommunens nya mötesplats. Tack för ett fantastiskt första år!

Senast uppdaterad:

Publicerad: