Folkfest när Kungaparet kom på besök!

Idag besökte Kungen och Drottningen Kulturkvarteret som en del i det kungliga jubileumsåret för att fira 50 år på tronen. De fick ett varmt mottagande - såväl soligt som hjärtligt.

Dagens folkfest började på Kulturgården där Kulturskolans elever uppträdde för Kungen och Drottningen. På plats var även landshövding Lena Rådström Baastad och kommunstyrelsens ordförande John Johansson och många örebroare.

Först ut var en blåskvartett för eufonium och bastuba följt av dans med fördjupningslinjens elever. Programmet presenterades av Karin Beckman, verksamhetschef för Kulturkvarteret.

Uppskattad titt på Kulturkvarteret

Inne på Kulturkvarteret hann Kungaparet titta på både arkitektur och utställning samt njuta av jazz med Kävesta folkhögskolas musikelever.

Den lokala delen av jubileumsutställningen - med fotografier Kungens besök i Örebro län, barnteckningar till Kungen och en röd matta i taket - var väldigt uppskattad och ledde till skratt. Utställningen visas till den 24 maj för alla som vill se.

Kungen planterade ett päronträd

Kungen hjälpte till att plantera ett päronträd vid Å-stråket som minnesmärke för besöket och jubileet.

­– Vad kan vara bättre än att bli förknippad med en trädart som kan bära frukt åt kommande generationer?, sa Karin Beckman i sitt tal och fortsatte; Vi tror på kulturen som brobyggare mellan människor, att tillgång till kultur kan göra skillnad för barn och unga. Och vi hoppas att vårt arbete just kommer att bära frukt på så vis att barn och unga en dag själva ska vilja stå upp för ett fortsatt demokratiskt samhälle.

Ceremonin ramades in av sång med Kulturskolans barnkör Vox1 och trumpetfanfar. Många örebroare var på plats och utbrast i ett fyrfaldigt leve för Kungen och hans 50 år på tronen.

Se mer på Kungahusets hemsida

Kungahusets hemsida kan du se fler bilder och läsa mer om besöket i Örebro.

Senast uppdaterad:

Publicerad: