Fullt hus och fullt ös hela året - vi summerar 2022

Vårt andra år med Kulturkvarteret gick i demokratins tecken. Vi har agerat vallokal, arrangerat en välgörenhetsgala för Ukraina och talat om alla barns rätt till kultur i Almedalen. Samtidigt som vi har varit en kulturell mötesplats för över en halv miljon besökare.


2022 är snart slut och det är dags att summera året som gått. Vårt andra år med Kulturkvarteret - men vårt första hela år och till större delen utan pandemirestriktioner - har gått i demokratins tecken. Alltså helt i linje med vårt uppdrag.

I somras stod Karin Beckman, verksamhetschef för Kulturkvarteret, på Svensk Scenkonsts scen i Almedalen och pratade om alla barns rätt till kultur. Under våren ordnade vi flera demokratisamtal på Entréscenen och i september var vi Örebros största vallokal. I oktober och november hade vi tema yttrandefrihet med utgångspunkt i utställningen Fristad - ett svar på förföljelse och förtryck som visades i entrén. Dessutom har ett helt gäng medarbetare gått utbildning inom HBTQI+ och projektet Gropen har fortsatt att bjuda in kommunens förskoleklasser för att alla barn ska få lära känna Kulturkvarteret och veta att det här är deras plats.

Kriget mitt ibland oss

Det går inte att prata om året som gått utan att nämna det krig som pågår. Hos oss har det bland annat märkts genom den stora välgörenhetskonsert vi ordnade tillsammans med Röda Korset i mars och Stadsbibliotekets sagostunder på ukrainska. Kriget kom extra nära inpå i november när Sveriges arkitekter arrangerade en föreläsning i Akustiken med två arkitekter från Ukraina. Samtalet översattes live via webben av en tolk som befann sig i ett skyddsrum i Ukraina.

Detta nedslag i vår kalender säger väldigt mycket om samtiden och hur vi arbetar här - att så många föreningar har hittat hit, att arrangörerna har brinnande aktuella ämnen och att våra tekniker och lokaler kan hantera det mesta.

En halv miljon besökare

Årets statistik visar tydligt att många Örebroare har hittat oss - långt över en halv miljon besökare har vi haft i år. Det är dessutom ännu lättare att ta sig in nu när Å-stråket är invigt och entrén mot ån är öppen.

Precis som vi hoppats på så lockar verksamheterna nya besökare till varanda, exempelvis har Stadsbiblioteket ökat sitt snitt med 500 besökare om dagen sedan flytten till Kulturkvarteret.

Även Örebros föreningsliv har hittat hit, vilket vi är jätteglada för. Från Senioruniversitetet och Zonta till Be Sporty och Örebro Riksteaterförening, från jazzkonserter och dansworkshops till utställningar och föreläsningar. Många föreningar har dessutom regelbundna bokningar av våra lokaler.

Flera arrangemang om dagen

Under året har vi haft 525 arrangemang och aktiviteter som involverat någon av våra tekniker, vaktmästare eller kulturvärdar. Däribland ett hundratal guidade visningar, en mangafestival, en arabisk språkfesitval och tjugo sommarkonserter på Kulturterrassen. Utöver det har Kulturskolan, Konsthallen, Karolinska gymnasiet och Stadsbiblioteket ordnat ett stort antal arrangemang på egen hand. Det har alltså varit både fullt hus och fullt ös hela året, precis som det ska vara.

Nu vill vi som arbetar på Kulturkvarteret tacka för ett fantastiskt år!

Senast uppdaterad:

Publicerad: