Kungaparet besöker Kulturkvarteret 12 maj

Fredag 12 maj besöker Kungen och Drottningen Örebro som en del i det kungliga jubileumsåret för att fira 50 år på tronen. Första stoppet blir på Kulturkvarteret - och du är bjuden!

Kungen och Drottningen

Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia besöker Kulturkvarteret den 12 maj. Foto: Peter Knutson/Kungahuset.se

Folkfesten börjar på Kulturkvarteret när Kungaparet kommer till Örebro på fredag. Så snart det kungliga tåget rullat in på stationen så tar sig Kungen och Drottningen, tillsammans med landshövding Lena Rådström Baastad och kommunstyrelsens ordförande John Johansson, raka vägen till oss.

Klockan 10.20 uppträder elever från Kulturskolan på Kulturgården för Kungaparet – och alla örebroare som vill se. Först ut är en blåskvartett för eufonium och bastuba följt av dans med fördjupningslinjens elever. Programmet presenteras av Karin Beckman, verksamhetschef för Kulturkvarteret, och teckenspråkstolk finns på plats.

Jubileumsutställning i entrén

I Kulturkvarterets entré visar vi en jubileumsutställning med fotografier från Kungens 50 år som regent – inklusive ett urval av bilder från Kungens besök i länet. Utställningen öppnar redan på torsdagen 11 maj och visas i två veckor. På Bokhyllan rullar vi ut röda mattan (i taket!) som är specialdesignad av Kulturskolans bild-och formelever. Medan Kungen och Drottningen tittar på utställningen så spelar Kävesta folkhögskolas musikelever jazz på Entréscenen.

Kungen planterar ett träd

Strax före klockan 11 går Kungaparet ut till Å-stråket på baksidan av Kulturkvarteret. Där planterar Kungen ett träd som minnesmärke för besöket och jubileet. Karin Beckman säger några ord och Kulturskolans yngsta barnkör sjunger för oss.

För dig som vill vara på plats så går det bra att se Kungen och Drottningen från Vasastrand, gångbron längs Östra Bangatan och Å-stråkets södra del.

Ingången från Å-stråket stängd

Å-stråket längs med Konserthuset samt ingången från å-sidan stängs av under förmiddagen, men öppnar igen när Kungaparet har åkt. Huvudentrén är öppen men passagen mellan Kulturkvarteret och Konsthallen är avstängd. Räkna med att det kan bli mycket folk på förmiddagen, i övrigt så går det bra att besöka biblioteket och våra andra verksamheter som vanligt under dagen.

Vill du veta mer om jubileumsåret och besöket?

Det har gått 50 år sedan kronprins Carl Gustaf blev Sveriges kung. Du läsa mer om jubileumsåret på Kungahusets hemsida.

Komplett program för folkfesten och Kungabesöket i Örebro hittar du på Länsstyrelsens hemsida.

Senast uppdaterad:

Publicerad: