Utställning om fristadskonstnärer ramar in tema yttrandefrihet

Runt om i världen begränsas yttrandefriheten och demokratin, något Kulturkvarteret i Örebro vill sätta ljus på under hösten. Temat utgår från utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck som belyser rätten till yttrandefrihet genom fem fristadsstipendiaters berättelser. Den 22 oktober öppnar utställningen i entrén.

Svart man med blicken i kameran

Abdalla Basher från Sudan som är Örebro kommuns nuvarande fristadskonstnär. Foto: Anders Hansson.

Vandringsutställningen berättar om fristadsarbetet i världen och Sverige och lyfter också betydelsen av yttrandefrihet och demokrati. Fem fristadsstipendiater, kvinnor och män från olika länder och med olika yrken har bidragit med sina livsberättelser och erfarenheter. En av dem är konstnären Abdalla Basher från Sudan som är Örebro kommuns nuvarande fristadskonstnär.

Intervjuerna i utställningen är skrivna av författaren Mustafa Can och fotografierna är tagna av prisbelönte fotografen Anders Hansson. Under utställningsperioden, som pågår till den 5 december, sker flera programpunkter som knyter an till yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Vernissageprogram 22 oktober

Kl. 13.00 Kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson invigningstalar

Kl. 13.30 – 14.00 Författarsamtal med Ashraf Bagheri från Iran

Ashraf har varit fristadsstipendiat i Uppsala kommun och är journalist, poet och författare. Hon har bland annat skrivit en tvåspråkig barnbok som givits ut i Sverige. Författarsamtalet är ett samarbete med Örebro Bibliotek.

Om fristadsstipendiet

Örebro kommun har ett fristadsprogram för utsatta kulturutövare. Genom fristadsprogrammet erbjuds en författare, fotograf, bildkonstnär eller kulturarbetare som är utsatt för förföljelse och/eller censur i sitt eget hemland, ett tvåårigt stipendium och fri bostad. Det ger personen möjlighet att fritt få arbeta och utvecklas inom sitt konstområde i en trygg miljö med goda levnads- och arbetsvillkor.

Detta händer inom tema yttrandefrihet i höst

17 okt FNs internationella Fattigdomsdag med Örebro Stadsmission och Nätverket för sociala frågor

18 okt Invigning av Mänskliga Rättighetsdagarna i Örebro

18 okt Lugna, Lyssna, Stärk – psykisk första hjälpen med Rädda Barnen

22 okt - 5 dec Utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck

25 okt Gala för Världens Barn med Kulturskolan (Obs! På Hjalmar Bergman-teatern)

27 okt Gatuteater på Kulturgården med Karolinska gymnasiets teaterelever

28 okt Skolföreställningar på FN-dagen med Karolinska gymnasiets elever

23-24 nov SkRiKa – skolföreställningar på Konserthuset där Karolinska gymnasiets musikelever samarbetar med Svenska Kammarorkestern

29 nov Föreläsning: Trakasserier och stalkning – ett hot mot yttrandefriheten

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?