Fokus på samisk kultur

I samband med samernas nationaldag den 6 februari har flera verksamheter inom Örebro kommun fokus på samisk kultur. På Kulturkvarteret kan du ta del av en utställning, ett författarbesök och en föreläsning om arkeologi.

Författarsamtal med Moa Backe Åstot är en av programpunkterna med fokus på samisk kultur. Foto: Carl-Johan Utsi.

I samband med samernas nationaldag den 6 februari 2024 erbjuder Örebro kommun, med stöd av Region Örebro län, flera olika evenemang om samisk kultur.

Program på Kulturkvarteret

På Kulturkvarteret har vi tre programpunker på temat, alla med fri entré och ingen föranmälan behövs.

Ohtsedidh - samiska kulturyttringar i Mellansverige

23 januari–16 februari i entrén

En vandringsutställning som ger en bredare bild av den äldre samiska kulturen. Om skickliga hantverkare, om sockenlappar som yrkesgrupp och om ett folk som levt med och av naturen och därför lämnat få spår efter sig.

Huvudmålgruppen är barn och unga 9‐15 år, men utställningen är lika intressant för vuxna.

Jonas Monié-Nordin - om spåren av de samer som levt i Syd- och Mellansverige

Onsdag 7 februari, kl. 17-18 på Entréscenen

Föreläsning med Jonas Monié Nordin, forskare i arkeologi vid Stockholms universitet, om spåren av de samer som levt i Syd- och Mellansverige. Monié-Nordins forskning är inriktad på tre huvudområden: samisk arkeologi, global historisk arkeologi och kritisk kulturarvsforskning

Författarsamtal: Moa Backe Åstot

Fredag 9 februari, kl. 15-16 på Uppslaget

Möt den prisbelönta barn- och ungdomsförfattaren! Moa Backe Åstot, född 1998, är renägande same och bosatt i Jokkmokk. Romandebuten "Himlabrand" vann Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris, Slangbellan och Norrlands litteraturpris samt nominerades till Augustpriset 2021. "Himlabrand" är också nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. 2023 kom hennes andra roman "Fjärilshjärta".

Senast uppdaterad:

Publicerad: