Dubbel vernissage för ”Vi som arbetar med våra kroppar” och ”Before it fades away”

Lördag 17 juni 2023 öppnar sommarens två utställningar på Kulturkvarteret. ”Vi som arbetar med våra kroppar” med fotografier av Elisabeth Ohlson berättar om kroppsarbetarnas villkor i dagens Sverige. I ”Before it fades away” har Kumlabaserade fotografen Terése Classon Sundh förevigat mänskliga spår och meddelanden i det offentliga rummet.

Foto: Térese Classon Sundh (TV) Elisabeth Ohlsson (TH).

Lördag 17 juni smäller vi till med dubbel vernissage för två stora utställningar på Kulturkvarteret. Samtliga upphovspersoner är på plats och det blir konstnärssamtal, guidad visning och invigningstal av John Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Kroppsarbetarna får ta plats

Sommarens stora satsning är vandringsutställningen ”Vi som arbetar med våra kroppar” som skapats i samarbete med ABF. Det är en angelägen och mäktig produktion som kommer att fylla multiscenen Volymen. Här får en samhällsviktig grupp – som sällan syns i kulturen – ta plats i ord, ljud, film och fotografi.

– Med tanke på den insats som människor som kroppsarbetar gör för samhället varje dag, känns det fint att få ge dessa yrkeskategorier uppmärksamhet i det offentliga rummet, säger Karin Beckman, verksamhetschef för Kulturkvarteret.

33 nära porträtt av arbetarklassen

Initiativtagaren och författaren Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna till Malmö. De har intervjuat, fotograferat och filmat 33 personer som vi nu får möta i utställningen.

– Det känns som man kommer de porträtterade människorna väldigt nära bland annat tack vare fantastiska bilder av Elisabeth Ohlsson. Jag är nyfiken på vad utställningen kommer skapa för reaktioner hos besökarna, säger Karin Beckman.

Lokal utställning i entrén

Samma dag öppnar även ”Before it fades away” - en nyproducerad utställning av den lokala fotografen och konstnären Terése Classon Sundh. Hon har utforskat budskap och spår vi lämnar efter oss. Fragmenten finns överallt - vi behöver bara öppna våra sinnen. Utställningen visas i entrén.

Senast uppdaterad:

Publicerad: