Kulturkvarteret kan få Stålbyggnadspriset

Kulturkvarteret är en av sex byggnader som blivit nominerade till Stålbyggnadspriset 2021. Innovation, hållbarhet och arkitektur är några av de aspekter som juryn bedömer. Vinnaren offentliggörs den 28 oktober.

Exteriör av Kulturkvarteret sett ovanifrån.

Foto: Tomas Fridborg.

Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till en byggnad som använt stål i konstruktionen på ett innovativt sätt. Stålet ska även användas miljömässigt hållbart och skapa en tilltalande arkitektur. Syftet med priset är att uppmuntra till att stål används effektivt och på så vis bidrar till att bygga en hållbar framtid. Kulturkvarteret, som är ritat av Wingårdhs arkitekter, är en av sex nominerade byggnader.

Under hösten kommer juryn att presentera vilka tre som blir finalister. Prisutdelning sker på Stålbyggnadsdagen i Stockholm den 28 oktober. Den vinnande arkitekten får motta en 3D-printad statyett. Övriga finalister har chans till hedersomnämnanden.

Alla slags byggnader med stålkonstruktion kan vara med i tävlingen, men de måste vara byggda i Sverige under de senaste tre åren. Juryn bedömer funktion, form, material, ekonomi och teknik.

Senast uppdaterad:

Publicerad: