Rättvis premiär för humoristisk teater

Den 14 februari 2022 har Örebro kulturskola premiär för pjäsen "Att dela en kaka" - ett klurigt och humoristiskt drama om hur orättvist det kan vara med rättvisa. Det är även första gången teatereleverna på fördjupningslinjen står på Kulturkvarterets största scen. –Det är inte mer än rättvist att vi äntligen får möta publiken, säger Hanna Dubbelman, teaterelev.

Fyra tjejer står i en resväska som de låtsas är en båt.

Ensemblen för "Att dela en kaka" fr. v. Iris Jeppsson, Elin Ekblom, Hanna Dubbelman och Nelly Wallgren. Foto: Karin Foberg

På måndag ställer sig Örebro kulturskolas elever från fördjupningslinjen med teaterinriktning för första gången på Kulturkvarterets största scen – Volymen. Då är det premiär för det lustfyllda dramat Att dela en kaka sex olika stora bitar om rättvisa i regi av Mike Crawford.

– Eleverna har arbetat med föreställningen sedan oktober, och de är så värda att äntligen få möta en stor publik efter två år med restriktioner, säger Mike Crawford, teaterlärare på Örebro kulturskola.

Uppsättningen ingår i Riksteaterns LÄNK-projekt där unga ensembler vartannat år får chans att spela nyskrivna pjäser. Att dela en kaka av dramatikern Christoffer Mellgren skrevs ursprungligen för en professionell ensemble på 5-12 skådespelare. I denna uppsättning axlar fyra unga aktriser samtliga roller; Nelly Wallgren, Hanna Dubbelman, Iris Jeppsson och Elin Ekblom.

– Jag spelar tio olika karaktärer, säger Nelly Wallgren.

Föreställningen är ett lekfullt nerslag i rättvisans historia. Vi får möta såväl rollfigurer från Shakespeares värld och viktorianska sjömän som matematiker och vetenskapsmän. Alla försöker de bena ut vad rättvisa egentligen består av och vilka strategier som krävs för att dela en kaka i lika stora bitar.

– Det är ett seriöst ämne framfört på ett komiskt sätt, förklarar Elin Ekblom, som längtar efter att få möta publiken tillsammans med ensemblen.

Senast uppdaterad:

Publicerad: