Utställningar som lyfter frågor om att åldras

Onsdag 20 december är det öppen vernissage för ”Hjässan är kal" och "Äggen är slut” - två utställningar som förenas i frågan om hur det är att åldras. Utställningarna visas i Volymen till 23 januari 2024.

Barbröstad äldre man som blundar och ler

Foto: Elisabeth Ohlson.

Vad gör övergångsåldern med männen och hur ser kvinnors erfarenhet av klimakteriet ut? Två frågor som berörs i utställningarna ”Hjässan är kal" och "Äggen är slut” - som båda väcker tankar om att bli äldre.

Vernissagen äger rum den 20 december kl. 17-18 och där får du möta Maria Haglund, kommunalråd (M) med ansvar för bl.a kulturfrågor, och Annica Carlsson Bergdahl i ett samtal om åldrande och arbetet med projektet.

Inpå bara skinnet

Genom porträtt och djupintervjuer med kvinnor och män mellan 48-73 år har producenten Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson satt den mogna människan i fokus.

– Jag gjorde projektet för att det är så tyst kring de här frågorna. För att både kvinnor och män i den mogna ålder de är i ska kunna få ta plats med hela sina jag och tala om det som är viktigt i livet. Om prestation, svaghet, sorg men också om lust, drömmar och längtan, säger Annica Carlsson Bergdahl.

En minst lika viktig del i projektet var att ge visuell synlighet åt männen och kvinnorna - med innerliga och nära fotografier, långt bortom de stereotypa bilder vi vanligtvis ser. Porträtten av Elisabeth Ohlson låter betraktaren komma riktigt nära, bokstavligen inpå bara skinnet men även innanför skalet.

Senast uppdaterad:

Publicerad: